top of page

Projeler

Elektrikli Araçlarda DC Hızlı Åžarj Ünitelerinin AÄŸ Altyapısına (Güç Kalitesine) Etkilerinin AraÅŸtırılması

Ulaşım sektöründeki geliÅŸmeler günden güne hızla artmaktadır. Bu sektördeki en büyük etki, elektrikli araçların hızlı geliÅŸimi ve pazara uyum saÄŸlamaya baÅŸlamasıdır. Bu etki, elektrikli araçların ÅŸebeke altyapısına olan entegrasyonu sonucu ortaya çıkmaktadır. Elektrikli araçların ÅŸebeke altyapısında oluÅŸturduÄŸu etkiler, elektrik enerji talebinde sıkıntılar meydana getirmektedir. Bu çalışmada, elektrikli araçların ÅŸebeke altyapısına baÄŸlantı noktası olan ÅŸarj ünitelerin/istasyonların simülasyonu sonucu analizler yapılmıştır. Ortaya çıkan bozucu etkilerin giderilerek daha iyi sonuç elde edilmesi için çözüm üretilmiÅŸ ve uygulanmıştır. Uygulanan çözüm öncesi ve sonrası etkiler incelenmiÅŸtir.

​

Bu proje Lisans Tez projesidir. 

​

Tez ile ile ilgili detaylar için tıklayınız.

hockenheim-844451.jpg

Elektrikli Araçlar için DC Hızlı Åžarj İstasyonun MATLAB-Simulink Ortamında Modellemesi ve Kontrolü

Dünyada yaÅŸanan çevre sorunları nedeniyle elektrikli araçlara olan ihtiyaç giderek artıyor. Elektrikli Araçlara geçiÅŸ devam ederken bu sürecin hızlanması çevre sorunlarının azaltılmasında önemli rol oynuyor. Bu geçiÅŸin hızlanması için ÅŸarj ünitelerinin yaygınlaÅŸması ve ÅŸarj süresinin azaltılması gerekiyor. Åžarj süresini azaltmak için daha yüksek güçlü ÅŸarj ünitelerine ihtiyaç vardır. İşte bu noktada DC (DoÄŸru Akım) hızlı ÅŸarj üniteleri devreye girmektedir. Bu çalışmada elektrikli araçların ÅŸarj süreci, DC hızlı ÅŸarj ünitesinin batarya üzerindeki davranışı ve kontrol sistemleri MATLAB/Simulink ortamında modellenmiÅŸtir. Tasarlanan model elektrikli araçları ÅŸarj edecek elektrik güç sistemini temsil etmektedir ve DC hızlı ÅŸarj sistemine dahil edilecek birden fazla elektrikli araç için uygundur. Simülasyon DC seviye-2 ÅŸarj koÅŸullarına göre entegre edilmiÅŸtir. Sistem modeli, 1 AC (AC Akım)/DC dönüÅŸtürücü, 1 DC bara, elektrikli araçları ÅŸarj etmek için 2 DC/DC dönüÅŸtürücü ve birden fazla EV bataryasından oluÅŸmaktadır. Sistem modeli, tasarım yöntemlerini (AC/DC-DC/DC) tasarımı ve farklı kontrol stratejileri) ve bu bileÅŸenlerin açıklamalarını içerir. Simülasyon sonucu, elektrik güç sistemindeki filtre ve kontrol sistemi entegrasyonlarının güç sistemi üzerindeki olumsuz etkileri düzelterek daha kararlı bir davranış sergilediÄŸini göstermektedir. Böylece gelecekte hızla artacak olan DC hızlı ÅŸarj ünitelerinin güç sistemine entegrasyonu ve bu sürecin nasıl kurulması gerektiÄŸi hakkında olumlu çıktılar sunmaktadır.

​

Bu proje Lisans Bitirme Projesidir. 

​

Proje ile ile ilgili detaylar için tıklayınız.

charging-station-4636710.jpg

HOMER Kullanarak Gökçeada'nın Enerji İhtiyacına Yönelik Hibrit Enerji Sistemi Modellemesi ve Optimizasyonu

​Bu çalışmada Gökçeada’nın tüm elektrik ihtiyacının karşılanması için kurulabilecek hibrit elektrik enerji sistemlerinin teknik ve ekonomik analizleri yapılmıştır. Yapılan analizler için PVSYST ve HOMER programı kullanılmıştır. Yapılan bu çalışmanın, sonraki ve mevcut çalışmalara destek olması amacıyla gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir. Yenilenebilir enerji kaynaklarına ağırlık verilerek, fosil yakıtlı kaynaklardan uzaklaÅŸmanın önemine vurgu yaparak teÅŸvik niteliÄŸinde olması amaçlanmıştır.

​

Bu proje lisans dönem projesidir. 

​

Proje ile ile ilgili detaylar için aÅŸağıdaki linkten ilgili çalışmaya ulaÅŸabilirsiniz.

wind-power-plant-5239642.jpg

Telefon

+90 542 253 30 67

Takip Et

  • LinkedIn
  • X

Telif Hakkı

© 2024 Salih Burak AKBAÅžAK (SBA)

Tüm Hakları Saklıdır.

bottom of page